Resepi asal menu ni adalah ikan bawal bakar bersos padang yang mama ambil dari dapur KAK UMMI. Tapi kali ni mama guna ikan cencaru..ikan bawal takde dalam stok. Tapi still sedap rasanya. Mama sharekan resepi asal dari kak ummi ni..minta izin ye kak...
cencaru terkontang kanting dalam pinggan
2 ekor ikan bawal hitam saiz sedang - mama pakai ikan siakap
2 sudu makan air perahan limau nipis
3 ulas bawang putih (titik)
Bahan Sos Padang :
6 - 10 tangkai cili merah
2 sudu makan sos tamoto
2-3 sudu besar marjerin
2 ulas bawang putih ( tumbuk)
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
Secukupnya rasa air perahan lemon
daun ketumbar – mama tak letak
Cara-Cara:
Bersihkan ikan dan kelar, lumurkan dengan bawang putih, air perahan limau dan perap selama 10 minit.
Untuk sos padang - kisar cili merah, bawang putih, kemudian campurkan bahan sos dengan marjerin. Gaul rata. Sesuaikan rasa masam, manis dan masin mengikut selera.
Ambil separuh sos dan lumurkan ke seluruh ikan termasuk bahagian dalamnya.
Panggang ikan hingga masak.
Didihkan baki sos dan hidangkan dengan ikan bakar serta daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment