Ahad lepas masa papa antar ayein balik asrama, papa ada beli ikan pari tapi mama tak sempat nak masak. Hari ni plak masa ke pasar ramadhan cari juadah satu pun takde yang berkenan di hati. Nak tak nak, dengan gigihnya mama merajinkan diri masak sendiri juadah berbuka hari ni. Resipi asam pedas melaka ni mama intai kat dapur UMMI. Kebetulan semua bahan - bahan asas tu available.
1 kg. ikan duri/tenggiri (mek pakai ikan pari)
1 sudu besar pes asam jawa (campurkan dengan 1 cawan air)
750 ml (3 cawan) air
2 biji tomato - potong baji
2 batang terung - dibelah 2 dan di hiris (mek tak letak)
8-10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan
2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
2/3 cawan minyak masak
Bahan Kisar :
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
3 ulas bawang putih
Bahan Tumis:
1 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya.
Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
Masukkan ikan, bunga kantan dan air. Kacau rata.
Masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
Kemudian, masukkan tomato. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.
Memang fuhhh penangan asam pedas ni. Laki mek bertambah-tambah nasinya.
No comments:
Post a Comment