Saturday, August 27, 2011

Singgang Tulang

Haaa..selalu mama hapdate mom's specialty....sekarang nak hapdate pasal dad's specialty plak. Setiap kali kami adik beradik balik kampung mesti request ayah untuk masak singgang tulang. Memang singgan tulang yang ayah masak superb. Pastu makan dengan nasi panas beserta ulam cicah budu...fuhhh..mak mentua lalu pun tak pasan (sib baik ai takde mak mentua).


Bahan - bahan :

1 kg tulang lembu - potong kecil
10 keping asam gelugor
5 ulas bawang putih - mayang
2 inch lengkuas - potong nipis-nipis
2 s/b ketumbar - tumbuk kasar
Garam
Air secukupnya


Cara - cara :

Rebus tulang hingga lembut (3-4 jam).
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
Hidangkan dengan nasi putih, budu beserta ulam-ulaman.

No comments:

Post a Comment