Solok lada merupakan makanan tradisional kelantan...salah satu masakan yang kami adik beradik akan request kat mek suh masak. Kalau kat sini solok lada rasa tak berapa nak kena ngan selera tekak mama ni. Cili yang digunakan lain...kelapa tua...pastu tak ditumbuk dengan lumat..masih terasa tekstur kelapa parut tu...
Bahan - bahan :
20 biji lada hijau
10 ekor ikan kembung - rebus terlebih dahulu
2 biji kelapa (masih muda) parut
5 ulas bawang merah
3 biji telur
gula
garam
2 cawan santan
Cara - cara :
Belah lada dan buang bijinya. Kemudian rendam dalam air kelapa untuk mengurangkan kepedasan.
Tumbuk bawang merah hingga lumat. Kemudian masukkan isi ikan rebus dan tumbuk hingga lumat.
Dalam mangkuk, campurkan isi ikan yang telah ditumbuk dengan kelapa parut. Gaulkan hingga sebati.
Kemudian, tumbuk campuran isi ikan dan kelapa parut hingga lumat. Transferkan ke dalam mangkuk.
Masukkan telur, gula dan garam secukup rasa. Kemudian isikan perut lada tadi hingga penuh dan susun ke dalam periuk.
Masukkan santan ke dalam periuk dan rebus solok lada sehingga masak.
No comments:
Post a Comment