Resipi ni mama ambil dari dapur Chef Hanieliza. Sungguh mudah dan simple cara masaknya. Amat sesuai untuk ibu-ibu bekerjaya dan baru belajar masak macam mama ni.
Bahan-bahan
500 gm isi ayam
300 gm brokoli [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 biji lada capsicum [hiriskan] - mama ganti dengan carrot
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 sudu besar lada hitam [tumbuk]
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Cara - cara
1. Isi ayam potong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan brokoli dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan tomato dan kapsicum.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
500 gm isi ayam
300 gm brokoli [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 biji lada capsicum [hiriskan] - mama ganti dengan carrot
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 sudu besar lada hitam [tumbuk]
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Cara - cara
1. Isi ayam potong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan brokoli dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan tomato dan kapsicum.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment