Saturday, August 6, 2011

Ayam Black Pepper

Resipi ni mama ambil dari dapur Chef Hanieliza. Sungguh mudah dan simple cara masaknya. Amat sesuai untuk ibu-ibu bekerjaya dan baru belajar masak macam mama ni.


Bahan-bahan 
500 gm isi ayam
300 gm brokoli [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 biji lada capsicum [hiriskan] - mama ganti dengan carrot
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 sudu besar lada hitam [tumbuk]
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan] 
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Cara - cara
1. Isi ayam potong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan brokoli dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan tomato dan kapsicum.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment