Ni pun salah satu menu yang mek suka masak untuk kami adik beradik. Bila dimakan dengan nasi panas-panas, berulamkan timun cicah sambal belacan..perghhh....heaven...tapi kat sini mama jarang-jarang dapat masak kerutup ni coz rempah kerutup yang original takde deq non kat shah halam ni. Rempah kerutup ni mama selalu import dari kelantan tiap kali balik kampung. Nak beli banyak-banyak, takut keras jer nanti rempah tu. Bila beli sikit, cepat habislah pulak. Nak tunggu balik kampung dulu baru lah boleh beli rempahnya.
1 ekor ayam - potong kecil
5 s/b rempah kerutup
3 cawan santan
1/2 keping gula merah kelantan
1 s/b kerisek
3 s/b minyak untuk menumis
1 s/b kerisek
3 s/b minyak untuk menumis
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Cengkih
Bahan - bahan kisar :
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara - cara :
2 cm halia
Cara - cara :
Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan goreng hingga garing.
Masukkan rempah kerutup. Kacau sehingga sebati.
Masukkan ayam, kerisek, garam, gula merah dan santan. Biarkan sehingga mendidih.
Masakkan sehingga pekat dan ayam lembut.
Masukkan rempah kerutup. Kacau sehingga sebati.
Masukkan ayam, kerisek, garam, gula merah dan santan. Biarkan sehingga mendidih.
Masakkan sehingga pekat dan ayam lembut.
No comments:
Post a Comment