Monday, August 22, 2011

Udang Kasturi

Resepi asal yang mama cilok kat dapur CHEF HANIELIZA adalah ayam kasturi. Disebabkan stok ayam takde, maka mama hantam saja ganti ayam tu dengan udang (pepandai jer ko ubah resepi orang yer). 


Bahan :
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar] - mama ganti ngan udang
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak untuk tumis
garam
kunyit
* mama tambah broccoli n carrot untuk tambah seri

Bahan mayang /hiris :
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara - cara :
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan sedikit air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan sayuran dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.


Memang sedap...thumbs up untuk diri sendiri.

No comments:

Post a Comment