Monday, August 15, 2011

Spaghetti Bolognese

Menu sempoi ni masak untuk sahur..papa dah komplen jemu makan nasi. Kat dapur KAK UMMI ada tayang menu ni. Mama just CnP jer la yer...



Bahan - bahan :

300 gm spaghetti - direbus dengan garam hingga lembut. Toskan dan lumur dengan minyak zaitun..xpun masa rebus letak minyak.
1 botol Traditional Spaghetti Sauce - mama guna preego
400 gm daging kisar
3 batang sosej - mama guna meatball
8 biji cendawan butang - tak letak
1/3 biji capsicum merah - tak letak
1/3 biji capsicum hijau - tak letak
1/3 biji capsicum kuning - tak letak
1 batang lobak - dipotong bulat2 nipis - tak letak
1 biji tomato - didadu halus - tak letak
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kisar (optional - akak nk pedas sikit)
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam dan serbuk perasa secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (Olive oil)
grated Parmesan cheese/apa2 cheese pun - untuk tabur


Cara-Cara :

Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sebentar hingga naik bau.

Masukkan cili kisar, kacau dan masukkan daging kisar. Masak hingga daging benar2 masak.

Masukkan sos spaghetti, sos cili, sos tomato dan serbuk lada hitam.

Masukkan sosej dan sayur karot. Kacau.

Masukkan garam dan serbuk perasa.

Akhir sekali masukkan kesemua capsicum dan kacau sebentar. Tutup api.

Tuangkan ke atas spaghetti yang diletak di dalam pinggan dan tabur Parmesan cheese. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment