Pertama kali lihat dan masak pucuk meranti. Memang mama tak pernah kenal pucuk meranti sebelum ni. Tapi bila kawin ngan papa barulah kenal sayur-sayur 'tradisional' ni. Semalam beli sayur ni kat pasar malam tapi tak tahu cara masaknya. Bila blogwalking kat dapur CMG, nampak dia masak sayur ni. Tapi mama alter sikit resepinya based on bahan-bahan yang ada kat gobok mama. Sayur meranti ni bila diduetkan dengan ikan terubuk masin tadi memang malatopss...
Resepi asal Sayur Lemak Meranti boleh refer kat blog Tiffin Biru CMG.
Bahan - bahan :
2 cekak daun meranti
10 kuntum cendawan tiram - tak letak
5 batang putik jagung - tak letak
2 keping tempe - tak letak
800 ml santan cair
250 ml pati santan
1 biji keledek sederhana besar - mama ganti dengan labu
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula
Cara - cara :
Daun meranti, diasingkan dari tangkainya, cuci dan toskan.
Dalam periuk, satukan santan cair, labu, udang kering, hirisan bawang besar dan bawang putih. Didihkan dan masak hingga labu 1/4 empuk.
Masuk sayur meranti , biar mendidih 1 - 2 minit. Tambah pati santan.
Perasakan dengan garam dan secubit gula.
Akhir sekali masukkan hirisan cili merah. Kacau rata dan biar mendidih dengan api perlahan.
No comments:
Post a Comment