Sunday, November 20, 2011

Ayam Percik



Semalam mama langsung tak masuk dapur. Akibat kepenatan, seharian mama tertidur. Kesian papa, lunch dan dinner terpaksa beli kat kedai. Mama memang penat dan tak larat nak masak. Hari ni no excuses lagi...semalam dah seharian relax so hari ni kenalah merajinkan diri masuk dapur gak. Lagipun papa pagi-pagi lagi dah pergi pasar beli barang dapur. Hari ni mama mengidam nak makan lauk kelantan...ayam percik. 


Resepi ayam percik yang senang dan simple boleh refer kat buku dan blog chef hanieliza.


Bahan - bahan :
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/b halba
garam secukup rasa

Bahan kisar :
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara - cara :

Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.


Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.


Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya (boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu).

Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

No comments:

Post a Comment