Sunday, November 6, 2011

Nasi Dagang

Nasi dagang merupakan salah satu makanan tradisional orang kelantan dan menjadi makanan kegemaran mama. Setiap kali balik kampung kami adik beradik selalu membuat permintaan untuk mek masakkan nasi dagang. 

Pagi raya kami menghidangkan nasi dagang berlaukkan gulai ikan tongkol dan gulai ayam untuk tetamu yang datang. 


Gulai ikan tongkol

Gulai ayam

Bahan - bahan :


2 kilo beras nasi dagang - direndam semalaman
2 biji kelapa - ambil kepala santan (kelapa diperah tanpa air)
5 ulas bawang merah - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
2 inch halia - hiris
1 sudu halba - rendam
garam



Cara - cara :
Kukus beras sehingga masak. 
Angkat dan alihkan kedalam mangkuk.
Masukkan santan dan gaul sehingga sebati.
Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan halba serta garam. Gaul hingga rata.
Kukus nasi lagi sekali hingga betul-betul masak dan lembut.
Angkat dan gaul nasi dengan santan lagi sekali hingga sebati.
Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment