Hari ni mama bercuti. Saja ambil cuti untuk rehatkan badan yang rasa macam nak demam pun ada. Tekak dah mula perit plus dah start batuk-batuk. Maybe sebab badan mama penat coz banyak travel last two weeks plus kurang minum air. Yelah, bila kat site jadual minum air dah berubah. Itu yang tekak rasa perit semacam jer ni.
Mood nak masak pun agak kureng sedikit. Lagipun papa kerja harini. So mama tak perlu nak masak beria sangat. Yang ada kat rumah cuma mama dan Rayyans jer. Mama malas nak hantar Rayyans kat pengasuh. Sesekali mama cuti ni lah dapat luangkan masa dengan anak-anak.
Breakfast pagi tadi pun mama tak masak coz pengasuh bagi nasi lemak dan mihun goreng. Jadi kami 3 beranak makan makan jer mihun goreng n nasi lemak tu. Untuk lunch plak mama kenalah rajinkan diri masuk dapur gak. Kalau tak kelaparanlah anak-anak bujang mama nanti.
Idea nak masak buntu la plak. Apalagi, mama kan dah ada buku 365 resepi istimewa chef hanieliza..so belek-beleklah buku resepi cari menu yang sesuai. Belek punya belek, nampaklah resepi mihun sup ayam..hmmm..ok gak resepi ni. Tak pedas plus Rayyans n mama boleh makan. Tak perlulah mama nak masak makanan lain untuk Rayyans.
Bahan A :
1 bungkus mihun - dicelur dan toskan (mama buat 1/4 bungkus jer)
200 g ayam - dipotong kecil
100 g kubis - dihiris (tak letak, takde stok)
1 batang lobak merah kecil - dihiris (tak letak)
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 cawan air
2 sudu makan minyak masak
1 pokok daun sup dan daun bawang - diracik
500 g bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Bagi menumis) :
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara - cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan ayam dan lobak merah. Kemudian kacau rata.
Masukkan kubis, air, garam dan lada hitam. Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, tuangkan ke dalam mangkuk mihun.
Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidangkan.
1 bungkus mihun - dicelur dan toskan (mama buat 1/4 bungkus jer)
200 g ayam - dipotong kecil
100 g kubis - dihiris (tak letak, takde stok)
1 batang lobak merah kecil - dihiris (tak letak)
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 cawan air
2 sudu makan minyak masak
1 pokok daun sup dan daun bawang - diracik
500 g bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan B (Bagi menumis) :
3 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara - cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan ayam dan lobak merah. Kemudian kacau rata.
Masukkan kubis, air, garam dan lada hitam. Biarkan mendidih.
Apabila mendidih, tuangkan ke dalam mangkuk mihun.
Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment