Malam semalam papa beli petai kat pasar malam. Nak makan buat ulam cicah budu gitu jer macam tak berselera la plak. Tu yang transform petai tu jadi sambal tumis ngan ikan bilis ni.
Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai boleh dirujuk kat blog Tiffin Biru Cik Mat Gebu.
Bahan - bahan :
1 genggam ikan bilis, rendam hingga lembut dan toskan
1 cawan cili kisar
5 papan petai, ambik isinya
1 biji bawang besar, hiris
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
3 biji buah keras*(*dikisar halus)
Cara - cara :
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masuk cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa, gula dan serbuk perasa, kacau dan masak hingga pekat.
Tambah petai dan hirisan bawang besar, masak sekejap hingga bawang layu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman. Sedap juga dimakan bersama lempeng pekak dan ubi rebus.
No comments:
Post a Comment