Tuesday, November 8, 2011

Rendang Daging Korban

Tulang lembu korban dah selamat ditransformkan jadi sup tulang. So sekarang mama kena fikirkan untuk masak bahagian isinya pulak. 2 hari lepas asyik makan daging goreng kunyit jer. Kali ni mama tukar menu plak...kita masak rendang daging plak.

Bahan - bahan :
1 kilo daging 
10 biji bwg merah - kisar 
5 biji bwg putih - kisar 
1 inch halia - kisar 
10 btg serai - kisar 
3 sudu cili giling 
1 paket rempah kari cap orang terbang (Kelantan mari) – larutkan dalam air panas dulu 
1 keping manisan Kelantan 
Kerisek 
Kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih 
Daun kunyit 
Daun limau purut 
5 batang serai – diketuk 
Santan 


Cara - cara :
Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang & cengkih hingga naik bau. 
Masukkan bahan-bahan kisar dan cili giling. Tumis hingga sedikit garing. 
Masukkan rempah kari yang telah dilarutkan tadi dan kacau sehingga sedikit kering. 
Masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga daging lembut (kalau daging frozen amik masa lama, dalam 1-2 jam). 
Bila daging dah lembut, masukkan santan, serai yang diketuk, garam dan manisan Kelantan. Kacau hingga sebati. 
Masukkan kerisek, daun kunyit dan daun kari dan kacau sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment