Saturday, November 26, 2011

Maggi Kicap Berfish Cake

Sarapan ringkas pagi ni dengan maggi goreng. Tengok CMG masak Maggi Kicap Berkerang terliur plak. Tapi kerangnya takde, so mama tukar ngan fish cake jer.

Resepi asal Maggi Kicap Berkerang refer kat blog Tiffin Biru CMG.

Bahan - bahan :
5 paket mi maggi, asingkan perencahnya, celur hingga lembut dan toskan
2 biji telur, pukul sedikit
1/2 camca besar cili kisar (atau ikut pedas)
1 1/2 camca besar sos tiram
4 camca besar kicap manis
1 camca teh kicap pekat
1/2 cawan isi kerang - tukar fish cake
1 pokok sawi, asing tangkai dan daun, siang berasingan cuci dan toskan - tak letak
2 keping tauhu, dadu kecik dan goreng, toskan - tak letak
Sos ikan secukupnya
5 biji bawang merah, hiris halus
3 ulas bawang putih, cincang halus
Sedikit air
Hirisan duan bawang untuk hiasan
Hirisan cili padi untuk hiasan

Cara - cara :
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing (nak pedas tambah lagi). Masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap pekat, kacau rata dan masukkan fish cake.

Tolak ke tepi kuali, masukkan telur dan biar sedikit mengeras, kacau hancur dan masuk batang sawi, kacau rata.

Masukkan mi maggi tadi, gaul rata hingga mesra. Tambah sos ikan secukup rasa. Masukkan daun sawi, gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama hirisan daun bawang dan cili padi tadi.

No comments:

Post a Comment