Esok mama akan berangkat ke kuching untuk site visit kat betong selama 2 hari. Jadi sebelum outstation, mama prepare pumpkin cheesecake ni sebagai bekal untuk papa sepanjang ketiadaan mama kali ni. Tuan punya resepi buat dalam bentuk cupcake, tapi mama kehabisan stok paper cup. So mama buat sebiji dalam loyang besar jer.
Resepi Baked Pumpkin Cheesecake mama refer kat blog Koleksi 1001 Resepi.
Bahan A :
200g ginger snaps (mama guna biskut oreo)
120g butter, melted
2 tbs brown sugar
pinch of salt
hancurkan ginger cookies dalam food processor, kemudian campur dengan semua bahan lain.
Bahan B :
750g cream cheese philadelphia atau lain brand (total weight 750g)
1 cup pumpkin puree (rebus labu dan hancurkan)
1/2 cup sugar
1/2 cup sour cream
2 eggs
1 tsp salt
1/4 cup all purpose flour
1/2 tsp cinnamon powder
1/2 tsp ginger powder
1/4 tsp nutmeg powder
pinch of clove (bunga cengkih)
Cara - cara :
Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan dalam loyang. Bakar secara water-bath pada 170C selama 40 minit.
Notes : Me not very like the taste sebab rasanya agak berempah. Tapi beza ngan papa..he likes it very much coz papa memang suka makanan2 yang rasa rempah ni.
No comments:
Post a Comment