Saturday, November 5, 2011

Sayur Lemak Pucuk Ubi Dengan Labu

Pucuk ubi ngan labu ni mama petik dari kebun nenek. Sayur labu memang kesukaan mek dan papa. Jadi mama merajinkan diri memasak sayur lemak pucuk labu ngn labu ni untuk ditripletkan dengan lauk ayam goreng kunyit dan ayam masak halia tadi.


Bahan - bahan :
Seikat pucuk ubi
1/4 labu dipotong kecil
1 biji kelapa diambil santannya
1 sudu lada hitam ditumbuk halus
5 ulas bawang merah
Garam dan gula


Cara - cara :
Rebus pucuk ubi terlebih dahulu hingga lembut.
Dalam periuk lain, masukkan santan, bawang merah yang ditumbuk, lada hitam dan labu. Masak sehingga labu empuk.
Masukkan pucuk ubi, garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih. Kemudian hidangkan.

2 comments:

  1. EMM Kena rebus pucuk ubi tu sampai da lembut ke..
    saya baca 1 blog ni cakap kejap je sbb nk hilangkan rasa pahit..
    sudahnye labu da lembut sgt2 dan lebur.. daun xlembut2 jugak.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss pinky....Pucuk ubi mmg kena rebus lama skit sebab takes time untuk lembut.

      Delete