Malam ni tekak rasa nak makan western food, takmo makan nasi. Belek-belek buku azimat, jumpa resepi lemon rosemary chicken grilled. Resepi ni dah lama mama simpan cuma masa nak membuatnya jer takde.
Resepi Lemon Rosemary Chicken Grilled dari blog Dapur Mamasya.
Bahan – bahan :
1 kg ayam - bakar 4 bhg chicken leg
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil - guna butter
Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil @ 3 sb rosemarry debu
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots - guna carrot besar
1 biji bawang besar dibelah 4
2 sudu serbuk Paprika - tak letak
Kicap Pekat
Garam dan gula - (ganti madu 1 sb) secukup rasa
Cara – cara :
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan bersama mashed potato dan salad (kami makan dengan roti bakar dan kerabu epal).
No comments:
Post a Comment