Masuk raya ketiga baru mama ada masa untuk masak daging korban. Raya pertama dan kedua sibuk memenuhi jemputan makan-makan. Pagi-pagi lagi papa dah buat permintaan nak makan sup tulang....coz 2 hari lepas asyik makan singgang tulang jer.
Bahan - bahan :
2 kg tulang lembu - Rebus hingga empuk, lebih kurang 3 jam.
2 bungkus rempah tulang
2 inci halia - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
Limau nipis
1 batang lobak merah
Garam
Daun sup dan daun bawang
Cara - cara :
Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan tulang lembu yang telah direbus bersama sama dengan air rebusannya sekali.
Masukkan perencah sup tulang.
Kemudian masukkan lobak merah.
Biarkan ia mendidih seketika, perasakan dengan garam dan jus limau.
Semasa menghidang, taburkan daun sup dan bawang.
No comments:
Post a Comment