Balik dari kenduri mama terus prepare untuk masak for dinner. Simple jer lauk malam ni, sambal ikan tongkol with petai. Semalam papa ada beli 5 tangkai petai kat pasar malam yang beharga RM5. 2 tangkai mama guna untuk buat sambal ikan tongkol ni. Lagi 3 tangkai simpan untuk masak esok plak.
Bahan - bahan :
1 ekor ikan tongkol
2 sudu cili kisar
2 papan petai, ambik isinya
1/2 cawan jus asam jawa
1 biji bawang besar*
5 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inch halia*
Kunyit
Garam dan gula secukup rasa
(*dikisar halus)
Cara - cara :
Perapkan ikan tongkol dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum.
Masuk cili kisar dan tumis hingga garing.
Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan gula.
Tambah petai dan ikan tongkol yang digoreng tadi.
Kacau dan masak hingga pekat.
Pelengkap hidangan dinner kami malam ni adalah kailan goreng. Resepinya boleh refer kat SINI.
No comments:
Post a Comment