Bahan - bahan :
1 kilo daging
10 biji bwg merah - hiris nipis
5 biji bwg putih - hiris nipis
1 inch halia - hiris nipis
2 sudu cili giling
1 kilo daging
10 biji bwg merah - hiris nipis
5 biji bwg putih - hiris nipis
1 inch halia - hiris nipis
2 sudu cili giling
1 keping manisan Kelantan
Kerisek
Kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga
Santan
1 paket rempah kari cap orang terbang (Kelantan mari) – larutkan dalam air panas dulu
Cara - cara :
Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang & cengkih hingga naik bau.
Masukkan bawang merah, putih halia dan cili giling. Tumis hingga sedikit garing.
Masukkan rempah kari yang telah dilarutkan tadi dan kacau sehingga sedikit kering.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga daging lembut.
Bila daging dah lembut, masukkan santan, garam dan manisan Kelantan. Kacau hingga sebati.
Masukkan kerisek dan kacau sehingga pekat.
Kerisek
Kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga
Santan
1 paket rempah kari cap orang terbang (Kelantan mari) – larutkan dalam air panas dulu
Cara - cara :
Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang & cengkih hingga naik bau.
Masukkan bawang merah, putih halia dan cili giling. Tumis hingga sedikit garing.
Masukkan rempah kari yang telah dilarutkan tadi dan kacau sehingga sedikit kering.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga daging lembut.
Bila daging dah lembut, masukkan santan, garam dan manisan Kelantan. Kacau hingga sebati.
Masukkan kerisek dan kacau sehingga pekat.
Selain kari daging tu, mama juga goreng ayam berempah untuk diduetkan ngan kari tu. Resepi ayam goreng berempah boleh refer kat SINI.
Menu lunch kami tidak lengkap tanpa kehadiran sayur. Sayur bak choy ni mama goreng dengan udang kering. Hmmm..harum jer bau udang kering tu. Alhamdulillah, hari ni dapat masak untuk keluarga dari hasil air tangan sendiri.
No comments:
Post a Comment