Balik dari kenduri tunang, si kembar layan tidur sampai ke petang. Sementara diorang tidur, mama teruslah masuk dapur masak untuk dinner. Dah ada anak ni kena pandai-pandai curi masa nak masak. Kalau diorang dah bangun nanti, satu kerja tak jadi.
Memanglah sejak jadi ibu ni, waktu tidur memang tak pernah cukup. Kalau dulu, hari minggu ni la masa nak bantai tidur tapi sejak ada anak, terpaksa korbankan time tidur. masa anak tidur, time tulah masa yang ada untuk setelkan macam-macam hal..nak masak, nak kemas rumah, nak basuh kain....everything.
Panjang plak bebel. Sebenarnya nak update lauk dinner malam ni adalah ayam masak asam pedas. Resepinya of courselah dirujuk dari buku azimat mama, hasil air tangan Chef Hanieliza.
Bahan - bahan :
5 potong ayam
1 cawan air asam jawa
1 sudu minyak masak
1 ikat daun kesum
5 potong ayam
1 cawan air asam jawa
1 sudu minyak masak
1 ikat daun kesum
2 batang bunga kantan - hiris
2 cawan air
2 sudu cili kisar
2 biji tomato - potong 8
3 batang serai - ketukGaram
Gula
Bahan kisar :
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara - cara :
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan semua bahan-bahan kisar dan serai sehingga garing dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, daun kesum, bunga kantan, tomato, garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga rata dan biarkan betul-betul masak sebelum dihidangkan.
Gula
Bahan kisar :
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara - cara :
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan semua bahan-bahan kisar dan serai sehingga garing dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, daun kesum, bunga kantan, tomato, garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga rata dan biarkan betul-betul masak sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment