Sementara budak-budak tu dok main, mama masak something yang simple dan cepat. Sebab pas dinner nanti my brother ajak ke I-City. So dari opis tadi terus singgah kat econsave beli barang untuk dimasak. Malam ni makan Carbonara Seafood dengan fettucine jer.
Bahan - bahan :
1 peket fettucine - direbus terlebih dahulu hingga lembut
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - potong dadu
2 peket bebola sayuran - belah dua
30 ekor udang - buang kulit
10 ekor sotong - potong bulat
2 cawan susu segar
2 keping keju cheddar - potong nipis
sedikit parmesan cheese
oregano
Minyak zaitun
Brokoli
Bunga kubis
Cara - cara :
Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak zaitun hingga naik bau.
Masukkan susu segar, bebola sayuran, udang dan sotong. Kacau hingga mendidih.
Masukkan keju cheddar, brokoli, bunga kubis dan serbuk oregano dan masak sehingga keju cair. Perasakan garam dan gula.
Tuang ke atas fetuccine dan tabur parmesan cheese.
First time masak carbonara sampai satu kuali penuh. Selalunya masak untuk makan berdua jer. Kali ni ada tetamu, haruslah kenduri satu rumah.
Pembantu chef tengah sibuk mengacau kuah dalam kuali. Orang penting kat dapur ni. Dialah tukang potong segala bahan-bahan untuk memasak malam ni.
Pembantu chef tengah mencuba rasa, garam cukup tak? gula cukup tak? Ok..perfect, boleh tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment