Friday, June 29, 2012

B'yyu Patisserie

Semalam dah makan western food. Hari ni makan western food lagik. Kali ni lunch date dengan girlfrens plak. Papa tak join sebab gi semayang jumaat. Restoran B'yyu Patisserie ni terletak kat dalam Space U8. Tiap-tiap hari pergi balik kerja nampak signboard kedai ni dari luar. Kalau tengokkan konsepnya, ala-ala english style. Hati makin tak keruan bila usha dari jauh jer.

So hari ni mama n girlfrens sepakat nak buat 'site visit' kat restoran ni. Memang betul la tekaan, restoran ni berkonsepkan english style. Mama yang memang pencinta english style ni suka yang amatlah tengok deco kat dalam restoran. Dalam hati ada taman, dalam B'yyu Patisserie ada taman bunga.

Gambar kat atas ni adalah ruang dapur. Kat dinding restoran penuh dengan deko inggeris. Me like it very much. Mama teringin gak nak penuhkan dinding kat rumah dengan perhiasan inggeris ni. Tapi bila memikirkan anak bujang yang tengah lasak, dipendamkan jer la cita-cita tu.

Mama berkenan sangat dengan display cabinet nun kat hujung sana. Kalaulah mama dapat memiliki seketul untuk display pinggan mangkuk roses mama tu umpama mimpi jadi kenyataan. Ada sesapa nak tolong printkan gambar ni bagi kat laki ai?? Anyone??

Asyik dok cerita pasal deko jer sampai terlupa plak tujuan asal nak menjamu selera. Ni buku menunya. Comel jer kan.

Sebelum rambang mata tengok menu, kita pose gedik dulu. Haruslah posing sakan, pasni entah bila lagi kaki nak melangkah masuk ke restoran cantik ni.

Menu yang ada kat sini opkozlah bermacam western food. Tapi bila tengok harganya agak mahal kalau nak dibandingkan dengan restoran-restoran lain kat sini. 

Tapi kami pejam sebelah matalah sebab nak mencuba makanannya. Kalau sedap tak ralatlah belanja lebih tapi kalau tak sedap ni yang pertama dan terakhirlah jawabnya.

Setiap hari jumaat ada menu 'Friday Special' selain dari makanan yang ada dalam menu tu. Kali ni friday specialnya adalah set nasi dagang + bubur kacang hitam + sirap selasih. Menu Friday special tu ada tertulis kat kertas bulat kaler merah tu.  
  
Aunty Tasya order set nasi dagang. Harga set ni RM20. Mahal tak? Pada mama harganya agak mahal untuk sepinggan nasi dagang berlaukkan kari ayam dan segelas sirap selasih.

Yelah, mama kan orang kelantan. Memang nasi dagang ni dah jadi darah daging mama la. Kalau kat kampung berapa jer harga sebungkus nasi dagang ni. Tapi bila dah dikomersialkan, harganya berlipat kali ganda.

Kak Hanim plak order fish n chip...John Dory fish deep-fried till golden brown with crispy fries and homemade lime mayonnaise. Harga set ni adalah RM 20.50. 

Dory fishnya sedap sebab takde rasa hanyir. Mama pernah terkena sebelum ni makan ikan tu still ada rasa hanyir. Terus tak selera nak makan. Bila cicah dengan mayonis tu lagilah sedap. Tapi mayonisnya sikit sangat. Kak Hanim kena mintak tambah sebab tak cukup. Untuk air kak hanim order hot lemon tea.

Mama plak order grilled spring chicken yang beharga RM 21.50. Half a bird grilled to perfection served with gravy and loaded with mash potato and seasonal vegetables.

Grilled chicken ni kat mana-mana pun lebih kurang jer rasanya. Cuma yang membezakan adalah sos dia. So far blackpepper sos yang diletak dalam cawan putih tu kena la dengan selera tekak mama. Pastu mashed potato dia memang banyak. Untuk drink plak mama order apple juice.

Mama jue plak ketinggalan keretapi. Kitorang dah siap order dan makanan dah terhidang barulah nampak batang hidung. Orang tu rabun mata bershopping handbag kat butik avon dulu.

Mama jue dengan rela dalam terpaksa order spagethi bolognaise sebab kami semua nak merasa. Ikut kata tuan punya badan, spagethi ni xdelah sedap sangat. Sedap lagi yang dia masak sendiri kot.

Kak hanim order dessert...cream brulee..very popular french dessert and has a hard caramelised sugar topping yang beharga RM 9.90.

Ini pula puding yang disertakan dalam set nasi dagang aunty tasya. 

Puding karamel dan kek ni plak sebagai ganti kepada bubur kacang hitam yang dalam set nasi dagang tu. Kata waitress, bubur belum masak. Wallahualam..belum masak ataupun memang takde.

No comments:

Post a Comment