Bila wiken jer mesti mama kering idea nak masak apa. Nak masak yang vazz vazz takut anak-anak tak makan. Silap-silap kena masak resepi lain plak. So nak senang, cut short the story, masak mihun konpom anak-anak makan. Hahaha...Makanya pagi ni bersarapan dengan mihun goreng putih a.k.a mihun goreng singapore versi tak pedas.
Bahan - bahan:
1/2 bungkus mihun - rendam sekejap
200g kobis
1 batang lobak merah - potong nipis
1 batang cili - potong serong20 ekor udang - buang kulit
10 ketul fish ball - belah dua
10 ketul fish ball - belah dua
5 batang crab stick - potong dadu5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu serbuk lada sulah
garam & gula
Cara - cara:
Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan hingga wangi.
5 ulas bawang putih
2 sudu serbuk lada sulah
garam & gula
Cara - cara:
Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tumiskan hingga wangi.
Masukkan udang, fish ball dan crabstick. Tumiskan hingga masak.
Masukkan garam, gula, lada sulah, lobak merah, cili merah dan kobis.
Masukkan garam, gula, lada sulah, lobak merah, cili merah dan kobis.
Tambah air dan biarkan menggelegak. Kemudian masukkan mihun.
Kacau sehingga mihun lembut dan sebati.
No comments:
Post a Comment