Minggu ni adalah minggu malas. Mama masak guna bahan-bahan segera jer. Untuk breakfast pagi ni kami makan tuna puff jer. Cukuplah untuk mengalas perut sebelum tengahari. Tengahari nanti mama nak keluar melawat kawan kat ICU HKL. Rayyans mama tinggal kat pengasuh jer nanti.
Resepi Tuna Puff mama refer kat blog Ummi Zaihadi. Ummi buat sardin puff, mama tukor jadi tuna puff.
1 paket pastry puff (4x4 in) jenama Kawan
1 biji telor - dipukul sedikit
1 biji telor - dipukul sedikit
Bahan Inti :
1 tin kecil tuna
1 labu bawang besar - didadu
2 tangkai cili merah - dicincang halus
1 cm halia - tumbuk halus
1/3 batang lobak merah - dipotong/sagat halus memanjang
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
sedikit gula (0ptional)
garam secukup rasa
1 sudu besar jus limau nipis
sedikit minyak untuk tumis
Cara - cara :
1 tin kecil tuna
1 labu bawang besar - didadu
2 tangkai cili merah - dicincang halus
1 cm halia - tumbuk halus
1/3 batang lobak merah - dipotong/sagat halus memanjang
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
sedikit gula (0ptional)
garam secukup rasa
1 sudu besar jus limau nipis
sedikit minyak untuk tumis
Cara - cara :
Keluarkan pastry puff dan biarkan ia lembut dulu.
Hancur-hancurkan sardin dan ketepikan. (nak hancurkan masa memasak pun ok)
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, cili dan halia hingga naik bau.
Masukkan sardin dan kacau sambil dihancur-hancurkan.
Masukkan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
Masukkan lobak dan perahan jus limau. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
Tutup api dan sejukkan sebentar.
Canaikan sedikit puff pastry dan letak inti. Tutup dan tekankan dengan hujung garfu hingga rapat.
Kelarkan puff dan sapu telor. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C (ikut oven masing2 dan biar panas betul) selama 20 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan di atas redai dan bolehlah minum petang ke pagi ke..hehe
No comments:
Post a Comment