Waaaa..dah kering idea nak masak apa dengan ikan-ikan kesayangan ni. Sudah tiba masanya kita ulang tayang menu yang sama. Berdasarkan bahan-bahan yang ada dalam almari (cheh skema ayat) malam ni kita makan ikan berlada lagi ye papa.
Resepi ikan berlada ni mama dapat dari buku Chef Hanieliza, 1 hari 1 resepi.
Bahan - bahan (A) :
2 ekor ikan selar - mama ganti ikan bawal hitam
1 labu bawang besar - dipotong gelang
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
Garam secukup rasa
2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak bagi menggoreng
Bahan - bahan (B) : dikisar
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara - cara :
Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
Gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
Tutup api dan tuangkan jus limau kasturi. Kemudian kacau lagi.
Angkat dan tuangkan di atas ikan. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment