Monday, January 2, 2012

Ayam Bakar


3 hari cuti asyik makan kat luar jer. So malam ni dinner papa request mama masak. mmm..masak simple jer...ayam bakar.

Resepi asal dari buku 365 resepi istimewa chef hanieliza. 


Bahan A :
3 ekor ikan selar (mama ganti dengan ayam)
Sedikit minyak masak
Daun pisang (tak guna)

Bahan B (dikisar) :
5 tangkai cili kering
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam

Cara - cara :
Bersih dan kelarkan ayam. Kemudian basuh dan toskan.
Gaulkan bahan yang dikisar pada 
ayam dan perapkan selama 20 minit.
Sapukan sedikit minyak pada permukaan ayam.
Letakkan ayam pada pemanggang (mama bakar guna oven suhu 180C selama 1 jam).
Bakar sehingga 
ayam masak sambil titiskan minyak pada ayam.
Angkat 
ayam dan hidangkan dengan air asam.

No comments:

Post a Comment