Dah lama sangat tak buatkan puding untuk anak-anak. Rayyans ni kalau puding laju jer makannya. Coz diorang ingat puding ni adalah aiskrim. hehhee..yelah, puding kan dimakan sejuk-sejuk. Tapi yang bestnya, puding laici mama ni dah jadi kaler pink. Gara-gara terbeli agar-agar bewarna merah. Belasah je la..janji rasa tetap sedap.
Resepi Puding Laici ni mama refer kat blog Tiffin Biru Che Mat Gebu. Tapi CMG buat kaler putih...mama punya kaler pink uuu..
Bahan - bahan :
5 gram serbuk jelly "konnyaku"
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
1 tin laici, kisar 1/2 isinya dengan 125 ml air laici dalam tin
1 helai daun pandan
Strawberry sebagai hiasan - tak letak
Cara - cara :
Satukan gula dan sebuk jelly ke dalam periuk berisi air tadi, kacau hingga sebuk jelly larut.
Masukkan daun pandan, dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih, kacau selalu. Matikan api.
Masukkan susu cair dan isi laici yang dikisar tadi. Kacau rata dan tuang ke dalam bekas sesuai. Biarkan hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam atau hingga mengeras.
Hidangkan bersama hirisan laici dan strawberry, jika suka boleh dituangkan air laici dalam tin tadi sebagai kuahnya. Sedap dimakan sejuk.
No comments:
Post a Comment