Saturday, January 14, 2012

Ikan Pasu Berlada

Hari ni masak simple jer untuk makan tengahari..ikan pasu goreng berlada. Kalau masak camni, jenis goreng-goreng garing ni lajulah sikit 3 hero makan nasi. Hero-hero saya ni kalau masak kuah yang berlemak tu jawabnya makan tak sepenuh hati la.

Semalam beli ikan pasu ni kat pasar malam. Actually tak tau ni ikan apa, tanya kat penjual tu cakap ikan pasu. Ni ikan sangkar tapi tak surelah ikan air masin or air tawar. . Rasa ikan ni lebih kurang ikan siakap tapi makan kena lebih berhati-hati coz tulangnya amatlah banyak. Tulang-tulang bercabang yang halus...

Resepi ikan berlada ni mama dapat dari buku Chef Hanieliza, 1 hari 1 resepi.

Bahan - bahan (A) :
2 ekor ikan selar - mama ganti ikan pasu
1 labu bawang besar - dipotong gelang
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
Garam secukup rasa
2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak bagi menggoreng


Bahan - bahan (B) : dikisar
6 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah


Cara - cara :
Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
Gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
Tutup api dan tuangkan jus limau kasturi. Kemudian kacau lagi.
Angkat dan tuangkan di atas ikan. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment