Wednesday, January 18, 2012

Ikan Siakap Bakar Tomyam

Hari ni masih bertahan mood rajin untuk kedapur. Lagipun anak-anak berperangai baik..tak mengacau mama kat dapur. Diorang cuma kacau papa kat tingkat atas tengah basuh kain. Malam ni mama masak siakap bakar tomyam plak. Macam-macam resepi dah mama try minggu ni. Esok tak taulah nak masak apa plak.

Resepi siakap bakar tomyam ni of courselah dari buku 1 hari 1 resepi Chef Hanieliza. Resepinya memang senang nak masak.

Bahan A :
1 ekor ikan siakap - bersih dan kelarkan
2 sudu makan pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu makan jus limau kasturi
1 biji tomato
Aluminium foil


Bahan B (dikisar) :
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara - cara :
Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letakkan di dalam aluminium foil (Jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin).

Letakkan ikan, daun limau purut dan tomato. Kemudian bungkus kemas.

Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.

Perahkan limau semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment