Mee goreng adalah menu wajib breakfast setiap pagi sabtu. Rayyans lebih suka makan mee berbanding nasi ataupun kuih-muih. Jadi mama tak payah nak pening-pening kepala mikirkan nak masak apa. Goreng jer mee sure anak bujang makan tak toleh kanan kiri.
Mama n papa pun boleh makan sekali tak perlu nak masak 2, 3 jenis masakan. Pagi ni mama goreng nugget tempura ayamas untuk digandingkan dengan mee goreng ni. Dapat pulak air teh hasil air tangan en somi...fuhhh..berselera ai breakfast pagi ni.
Bahan - bahan :
1 bungkus mee kuning - rendam dalam air panas, cuci dan toskan
20 ekor udang
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
3 sb sos cili
2 sb kicap pekat
1 ikat kailan
garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
2 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih - hiris halus
4 ulas bawang merah - hiris halus
Cara - cara :
Bersihkan udang basah, cuci dan toskan. Campurkan sedikit garam dan goreng. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
Panaskan minyak & tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan goreng lagi.
Bila cili dah masak, masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Tambah garam dan gula jika perlu.
Masukkan mee dan kailan. Gaulkan biar rata.
Hidangkan dengan nugget.
No comments:
Post a Comment