Saturday, October 15, 2011

Blueberry Cheesecake

Semangat mama untuk memasak betul-betul di tahap maksimum..semuanya gara-gara kedai kek bagus. Mama dah jumpa kedai yang lengkap dengan bahan-bahan masakan serta harga yang berpatutan. Seiring dengan itu juga, semangat mama untuk mengoogle resepi juga berkobar-kobar. Banyak blog-blog masakan dah mama lawat..resepi2 tu juga mama dah siap print untuk rujukan di masa depan.


Hari ni mama dah decide untuk masak blueberry cheesecake..gara-gara tergoda dengan blog Ms Linda. Banyak resepi cheesecake kat blog beliau ni..rasanya mama dah print semua resepi cheesecake..cuma tunggu masa nak mengekek jer lg...al maklumla...mama ni karier woman (poyo)...wiken jer masa yang ada untuk memasak resepi2 vogue gitu. Mama sharekan kat sini resepi blueberry cheesecake ni..memang marvelous rasanya.



Bahan A : Lapisan Bawah Kek

8-10 keping biskut chipsmore (dihancurkan)
70 g mentega (dicairkan)


Bahan B : Kek

500 g cream cheese (mama cuma ada 250 g dalam stok..so another 250 g lagi mama guna whipping cream)
½ tin susu pekat
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla


Bahan C : Topping

Blueberry filling

Cara - cara : 

Bahan A – campurkan biskut dan mentega yang telah dicairkan. Masukkan ke dalam Loyang yang telah dilapikkan dengan kertas surih dan tekan rata.

Bahan B – masukkan semua Bahan B dan pukul dengan mixer menggunakan kelajuan tinggi sehingga kembang. Tuangkan ke dalam Loyang dan bakar secara doubled-bath (lapik air) selama 40 minit, suhu 150 – 160 C.

Bahan C - Sejukkan kek dan sapu topping ke atas kek.

3 comments:

  1. sedap nya mama nija......
    nk cuba jugak la...ermm harusss luangkan masa ke bakery BAGUS....untuk melaksana kan keinginan tekak ku ini...huhuhu

    ReplyDelete
  2. mmg sdp..lemak berkrim..senang lak tuh nk msknya

    ReplyDelete
  3. nnti kita pi same2 la ke bagus tuu...bila2 nnti rsa nk mencuba resipi baru...

    ReplyDelete