Saturday, October 8, 2011

Triffle Custard

Rasanya mama ni dah addicted ngan blog masakan Kak Azlita Masam Manis ni...hari-hari mesti terjah blog dia..suka tengok food yang dia masak cantik-cantik..n of course mestilah sedap-sedap..ye dop..rasanya kebanyakkan resipi dia mama dah bukukan...hahhaa..cuma masa yang nak dipraktikkan jer tak kunjung tiba lagi.

Malam tadi mama cuba lagi resipi dari kak azlita ni...try buat triffle custard plak. Meh kita intai resipi yang mama cedok bulat-bulat dari sana..

Bahan – bahan
1 buku kek coklat - dipotong2 (or kek gulung - mama pakai kek gulung yang ready made)
1 tin susu cair
1 cwn tpg custard
1 tin buahan campuran
gula ikut rasa
1 kotak jelly nona
1 tin air - ikut sukatan tin susu


Cara-cara:
Susun kek coklat dalam bekas kaca lut sinar (takde bekas cantik..mama pakai tupperware biasa jer).


Buah campuran ditoskan airnya. Air buah campuran tadi disiram atas kek.

Masak susu dengan air dan gula. Bancuh tepung custard dengan air. Bila susu sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung custard sedikit demi sedikit hingga pekat tapi lembut.

Tuangkan custrad ke atas kek tadi. Kemudian taburkan buah dalam tin dan biarkan sejuk.

Masak jelly ikut sukatan pada kotak (mama letak pewarna untuk mencantikkan jelly tu). 


Tuang atas adunan custard tadi. Biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment