Wednesday, October 26, 2011

Sambal Udang Dengan Tempe

Sekarang ni bila cuti mama kena merajinkan diri untuk memasak. Keadaan tak sesuai untuk makan kat luar memandangkan Rayyans tengah aktif sekarang ni. Wiken lepas papa ada beli udang tapi mama belum sempat masak lagi. Memandangkan hari ni cuti, mama cadang nak masak lemak udang..tapi bila belek-belek kat dapur stok santan takde plak. Jadi mama decide untuk buat sambal udang jer la...then ternampak plak tempe ada 4 bungkus lagi kt dalam peti ais tu....terus decide masak sambal udang ngan tempe. Pastu mama goreng kailan ikan masin dan goreng ikan pekasam untuk ditripletkan ngan sambal udang ni...kecur air liur...


Bahan - bahan :

20 ekor udang basah.

4 bungkus tempe
5 ulas bawang merah - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
4 sudu madu dibancuh dgn secawan air
2 sudu jus lemon
sedikit daun bawang (dihiris) 
2 sudu cili boh

Cara - cara :

Udang yang telah dibuang kulit diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu tepung. Goreng udang hingga garing. Ketepikan.

Potong tempe dan perap bersama kunyit dan garam. Goreng hingga garing dan ketepikan.

Tumis bawang putih, bawang merah dan cili boh hingga garing.

Masukkan madu dan kacau hingga kuah agak kering.

Masukkan jus lemon, udang dan tempe. Goreng hingga kering.

No comments:

Post a Comment