Sunday, October 23, 2011

Honey Crab

Pagi ni mama terkejut, bangun dari tidur tengok papa dah siap mandi n berbaju lengkap. Musykil gak dalam hati, hari ni kalau tak silap hari ahad..tapi napa papa dressed up. Rupanya papa bersiap senyap2 takut Rayyans terbangun dari tidur. Papa nak ke pasar tani Shah Alam..nak cari ketam..dah lama tak makan ketam katanya. so mama ok kan jer la. Sambil tu papa siap berpesan kat mama untuk sediakan bahan-bahan masak...papa request masak sambal ketam.

Sambal ketam macam dah biasa sangat. Belek-belek buku resepi, terjumpa lah resepi honey prawn dari dapur KAK UMMI. Resepi asalnya of course la pakai udang, so mama tukarkan udang tu ke ketam...jadilah masakan ni Honey Crab.


Menu lunch kami hari ni disertai dengan kangkung masak lemak kuning dan tempe goreng.

Bahan-bahan :
400 gm udang basah (digoreng sehingga masak)
1 labu bawang besar*
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
1 sk rempah 5
2 sudu makan sos cili
3 biji cili padi (diketuk)
1/2 sudu makan kicap pekat
1 sdt sos tiram
2 sudu makan jus lemon
3 sudu makan madu (dibancuh dgn sedikit air)
sedikit daun ketumbar (dihiris)
lain-lain bahan hirisan jika suka : cili merah, daun bawang, capsicum


Cara-cara :
Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan rempah 5 hingga naik bau.

Masukkan sos cili, kicap pekat, sos tiram dan cili padi. Kacau lagi. Boleh tambah air sedikit.

Masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Kemudian masukkan madu, jus lemon dan daun ketumbar. Kacau hingga kuahnya pekat.

Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan yang lain. Hidangkan setelah masak.

No comments:

Post a Comment