Saturday, October 15, 2011

Sup Tulang

Sup tulang adalah lauk kegemaran papa..dan sekarang menjadi lauk feveret Rayyans jugak. Kalau mama masak sup tulang, memang Rayyans akan makan nasi banyak dari biasa..dan mama tak payah susah-susah nak mengejar Rayyans untuk makan. Kalau makan nasi bersup memang tak cukup tangan mama nak suap dua mulut sekali.


Bahan - bahan :

1 kg tulang lembu (basuh dan toskan)
1 batang carrot (potong dadu)

1 pokok broccoli
5 biji buah tomato (potong dadu)
1 bungkus/bunjut rempah sup tulang
3 cm halia mayang - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
garam
air secukupnya
daun sup (racik)

daun bawang (racik)

Cara - cara :

Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan air dan rebus tulang lembu hingga lembut (2-3 jam). Kemudian masukkan bunjut sup tulang dan biarkan mendidih.

Masukkan carrot dan garam. Biarkan mendidih sehingga carrot lembut. Kemudian masukkan broccoli. Biarkan reneh sekejap.

Tutup api dan masukkan tomato.

Tabur daun sup dan daun bawang ketika menghidang. 


Rayyans suka makan sup dengan nasi impit...jadi bila mama plan untuk masak sup ni malamnya sebelum tu mama terlebih dulu rebus nasi impit untuk diorang.

No comments:

Post a Comment