Sunday, October 16, 2011

Mihun Goreng Singapore

Salam berhujung minggu semua. Mama tiap kali hujung minggu pening kepala mikior nak masak apa untuk anak-anak bujang mama. Salah masak, langsung diorang tak nak makan. Beli kat luar, rasa dia tak tentu la plak...kadang ok...kadang terpedas...makanya mama terpaksalah masak sendiri.

Rutin wiken mama start seawal jam 6 pagi (bangun cam hari bekerja gak la). Lepas solat, terus mandi dan siap (kadang malas nak mandi dulu terus siapkan makanan Rayyans dulu). Lepas memasak, suap Rayyans makan yang kadang-kadang ambil masa lebih dari sejam. Lepas tu mandikan dah siapkan Rayyans plak. Dah setel hal Rayyans baru lah mama boleh buat benda lain..nak mandi...nak makan...nak kemas rumah..nak mengekek...nak mengukis...

Semalam mama dah jamu Rayyans dengan sup tulang. Pagi ni kalau bagi Rayyans makan menu yang sama jawabnya 2 jam belum tentu diorang habis makan. Peel Rayyans ni diorang cepat jemu kalau makan benda yang sama berulang kali. Jadi mama memang kena merajinkan diri untuk memasak. Mama teringat, las 2 weeks pengasuh Rayyans ada bagi mihun singapore kat kitorang...dan Rayyans makan bersungguh betul. Mama memang tak pernah masak mihun singapore. Kebiasaannya mama goreng mihun biasa jer.


Orang lain dah jenuh masak mihun singapore ni..tapi mama baru nak belajar masak. Resepi mama ambil dari blog KAK UMMI. Tapi ada bahan-bahan yang mama tak letak coz takde stok. Tapi rasanya pun leh tahan sedap dah...anak bujang makan bertambah-tambah.

Bahan - bahan :

1 paket meehoon - rendam dan toskan (mama masak 1/3 peket jer)
200 gm bunga kobis (tak letak)
1 batang carrot - potong halus2
1/4 biji kobis (tak letak) - ganti ngan daun bawang
2 biji cili (merah dan hijau) - tak letak
1 labu bawang besar - dadu
5 ulas bawang putih - racik halus
15 ekor udang basah (tak letak)
2 ekor sotong sederhana besar - potong bulat (takde stok)
2 keping isi ayam - potong kecil (takde stok)
1 paket bebola ikan (fishball) - belah 2 (takde stok)
1 paket kek ikan (fishcake) - potong nipis
3/4 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar (tak letak)
1/2 sudu kecil lada sulah - tak letak
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air untuk melembutkan mihun
Garam

*haaaa ko..banyak gila bahan yang tak letak

Cara - cara :

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang kecil hingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan ayam, kacau sebentar. (tak letak deq non)

Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah, kicap dan sos tiram diikuti dengan fishball, sotong dan udang. (*mama tak letak sotong dan udang kali ni coz takde stok. Lada hitam dan lada sulah pun tak letak takut pedas Rayyans makan). Kacau lagi.

Masukkan karot dan bunga kobis. Diikuti dengan sayur kobis, cili potong dan garam.

Tambah air sedikit dan masukkan meehoon. Kacau rata hingga meehoon lembut (tambah air jika perlu). Hidangkan.

No comments:

Post a Comment