Saturday, October 22, 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Mama beria nak masak kek ni akibat tergoda dengan kecantikan kek lapis cheese persona yang kak Azlita masak. Resipi asal kek ni boleh dapat dari blog RYOAZHAR. Resipi asal guna biskut marie perisa coklat..tapi biasalah mama time beli bahan bukan nak bawak kertas resipi. Sudahnya dari biskut marie coklat mama beli biskut marie susu. Jadi, tekstur berlapis antara cheese dan biskut marie kurang jelas...kek ai tak berapa nak jelita uuu....



Bahan A :
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (mama guna marie perisa susu)
500 ml susu segar, dipanaskan (mama guna full cream milk)



Bahan B :
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Cara-cara :



Sediakan loyang berukuran 9x9. Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti. Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak. 

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.

Panaskan susu segar, padamkan api. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat dan terus susun dalam loyang. 

Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. 

Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis. Kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi. Ulang proses melapis hingga habis. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir. 

Kemudian,kisar baki biskut yang ada (biskut marie tak cukup, mama tambah biskut coklat tiger). Taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. Tekan2 sikit permukaan tu. 

Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment