Sekarang ni kat dapur mama memang sentiasa ada stok telur ayam kampung. Kat sebelah NSK Meru tu ada kedai pemborong telur ayam. Jadi kalau ke sana memang akan menyinggah kat sini after shopping. Selalunya papa akan beli satu papan bersamaan dengan 30 biji dengan harga RM12. Kira murahla.
Mama masak sup telur ni sebab kena ada menu berkuah untuk Rayyans. Kalau tak kering jer diorang makan nasi tu. Resepi Sup Telur ni mama refer kat blog 1001 Cerita 1001 Rasa.
Bahan - bahan :
4 biji telur ayam kampung
1 biji bawang besar - tumbuk
5 ulas bawang putih - tumbuk
segenggam ikan bilis - tumbuk
1 batang lobak merah - potong panjang
1 batang lobak merah - potong panjang
1 peket sayur bak choy
2 biji tomato potong dadu
*boleh add sayuran lain juga..ikut stok masing2 la ye*
1 st serbuk pati ikan bilis
1 liter air
garam secukup rasa
Cara - cara :
*boleh add sayuran lain juga..ikut stok masing2 la ye*
1 st serbuk pati ikan bilis
1 liter air
garam secukup rasa
Cara - cara :
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan air dan serbuk pati ikan bilis. Kacau seketika.
Pecahkan telur. Bila dah pecahkan telur ni tak perlu kacau lagi.
Biarkan hingga hampir merenih dan terus masukkan sayuran yang dipotong.
Bila dah mendidih, perasakan dengan sedikit garam.
Biar seketika dan taburkan bawang goreng dan daun sup ...sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment