Kali ni chicken chop ni mama hidangkan dengan mushroom sauce. Kebiasaannya mama masak blackpepper sauce, tapi anak-anak xleh makan sebab pedas. Mushroom sauce ni x pedas dan mama buat manis skit..biasalah kata oghe klate.
Bahan - bahan :
1/4 bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu besar serbuk lada sulah
1/2 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom - hiris nipis
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air
Sedikit garam dan gula
Minyak untuk menumis
2 cawan air
Cara - cara :
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
Masukkan air dan kiub ayam dan biar hingga mendidih.
Masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dan tepung jagung.
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki.
Perisakan garam n gula secukup rasa.
1/4 bawang besar - didadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 sudu besar serbuk lada sulah
1/2 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom - hiris nipis
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air
Sedikit garam dan gula
Minyak untuk menumis
2 cawan air
Cara - cara :
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
Masukkan air dan kiub ayam dan biar hingga mendidih.
Masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dan tepung jagung.
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki.
Perisakan garam n gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment