Dah lama berangan nak masak sizzling yee mee yang macam kat kedai. Yee mee dah lama beli tapi tak gak masak-masak. Alasan kukuh sebab takde kuali yang macam kat kedai tu. Hehehe. Tapi kahirnya mama masak gak sebab teringin nak makan. Tapi yee mee nya tak nampak..dah ditimbun oleh sayur-sayuran tu.
2 biji telur
Seikat sayur bak choy
10 batang baby carrot
Bunga kubis
1 batang cili merah - potong nipis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
3 ulas bawang putih - dihiris
3 ulas bawang merah - dihiris
1/2 in halia - dihiris
Serbuk lada hitam
1/2 in halia - dihiris
Serbuk lada hitam
Garam - secukup rasa
Beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara - cara :
Beberapa titik minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara - cara :
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong dan masak sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air, sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
Masukkan kesemua sayur-sayuran dan biarkan sehingga sayur masak.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Pecahkan telur dan biarkan seketika. (Mama suka telur separuh masak)
Akhir sekali, masukkan yee mee dan biarkan sebentar.
Akhir sekali, masukkan yee mee dan biarkan sebentar.
Hidangkan panas - panas.
No comments:
Post a Comment