First time mama makan ikan senangin masa outstation kat sarawak dulu. Masa tu ikan senangin tu dimasak asam dan mama rasa macam sedap sangat. Memang mama hirup kuah asam tu sampai habislah.
Inilah versi ikan senangin masak asam yang mama makan kat sarawak tu. Pastu tadi kat NSK ada offer ikan senangin. Sekor regenya RM15.00. Mama minta budak jaga kaunter ikan tu untuk potong nipis-nipis. Kalau sekor panjang sangat, susah nak masak nanti.
Ini plak versi yang mama masak sendiri. Resepinya mama main hentam jer. Tapi so far rasanya bolehlah tahan. Licin la seperiuk..
Bahan - bahan :
5 keping ikan senangin
3 tangkai cili merah - dikisar
5 biji cili merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 sudu serbuk kunyit
3 keping asam gelugor
Sedikit gula dan garam
Air secukupnya
5 keping ikan senangin
3 tangkai cili merah - dikisar
5 biji cili merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 sudu serbuk kunyit
3 keping asam gelugor
Sedikit gula dan garam
Air secukupnya
Cara - cara :
Satukan bahan-bahan kisar, serbuk kunyit, asam gelugor dan air di dalam periuk.
Masak hingga mendidih baru masukkan ikan.
Perasakan garam dan gula. Kacau hingga rata.
Apabila cukup masak baru angkat.
Satukan bahan-bahan kisar, serbuk kunyit, asam gelugor dan air di dalam periuk.
Masak hingga mendidih baru masukkan ikan.
Perasakan garam dan gula. Kacau hingga rata.
Apabila cukup masak baru angkat.
No comments:
Post a Comment