Kebiasaannya mama beli jer chicken chop yang ready made cap ayamadu. Tapi malam ni terlebih rajin nak perap sendiri. Lagipun hari tu mama ada beli peha ayam yang dah dibuang tulangnya kat NSK. Masa beli tu memang dah pasang niat la nak buat chicken chop sendiri.
Bahan - bahan :
2 ketul peha ayam yang telah dibuang tulang (deboned)
2 ketul peha ayam yang telah dibuang tulang (deboned)
1 cawan tepung gandum
1 cawan breadcrumbs
1 biji telur
Serbuk lada sulah
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara - cara :
Serbuk lada sulah
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara - cara :
Perap ayam yang telah dibuang tulangnya dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam.
Gulingkan ayam yang telah diperap di atas tepung gandum.
Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit supaya bercampur telur merah dan putih. Celupkan ayam ayam tadi ke dalam telur.
Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam breadcrumbs. Ratakan breadcrumbs ke atas isi ayam.
Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit supaya bercampur telur merah dan putih. Celupkan ayam ayam tadi ke dalam telur.
Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam breadcrumbs. Ratakan breadcrumbs ke atas isi ayam.
Panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana
(takut isi ayam tak masak dengan betul kalau api kuat).
Bila dah
kekuningan warna chicken chop tu angkat dan letakkan kuah/sos sebelum di
makan. Mama makan chicken chop ni dengan mushroom sauce.
No comments:
Post a Comment