Second lauk pun berteraskan ikan jugak. Sebenarnya nak mengabiskan daun pisang. Sayang plak kalau biar daun pisang ni kering jer. Resepi ikan bakar ni pun mama refer kat buku chef hanieliza.
Bahan A :
Sekor ikan kembung
Sedikit minyak masak
Daun pisang (tak guna)
Bahan B (dikisar) :
5 tangkai cili kering - mama guna cili kisar
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Sekor ikan kembung
Sedikit minyak masak
Daun pisang (tak guna)
Bahan B (dikisar) :
5 tangkai cili kering - mama guna cili kisar
1 batang serai
2 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Cara - cara :
Bersih dan kelarkan ikan. Kemudian basuh dan toskan.
Gaulkan bahan yang dikisar pada ikan dan perapkan selama 20 minit.
Sapukan sedikit minyak pada permukaan ikan.
Letakkan ikan pada pemanggang
Bakar sehingga ikan masak sambil titiskan minyak pada ikan.
Angkat ikan dan hidangkan dengan air asam.
No comments:
Post a Comment