Sunday, April 15, 2012

Ikan Bawal Hitam Berlada

Hidangan lunch hari ni, ikan bawal hitam goreng berlada. Previously dah pernah masak menu ni. Tapi kali ni terpedas la plak. Padahal cuma guna 3 biji cili merah. Agaknya cili tu jenis yang pedas kot. Resepi asalnya mama refer kat Buku Chef Hanieliza.

Bahan - bahan (A) : 
1 ekor ikan bawal hitam
1 labu bawang besar - dipotong gelang
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
Garam secukup rasa
2 sudu teh serbuk kunyit
Minyak bagi menggoreng

Bahan - bahan (B) : dikisar
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Cara - cara :
Bersihkan ikan. Kemudian lumurkan garam dan serbuk kunyit.
Gorengkan ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata.
Tutup api dan tuangkan jus limau kasturi. Kemudian kacau lagi.
Angkat dan tuangkan di atas ikan. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment