Monday, April 2, 2012

Fettucine Kungfu

Menu malam ni adalah western meet asian. Hajat asal nak masak mee or mihun or kuey tiaw kungfu, tapi tiga-tiga pun takde stok. Yang ada cuma fettucine jer..belasah jer la janji boleh makan.

Bahan - bahan:
1 cekak fettucine direbus terlebih dahulu
1 keping dada ayam potong kecil
3 biji telor
2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil minyak zaitun
sedikit kobis bunga
sedikit brokoli
seikat kailan
6 biji tomato cherry
1 kiub pati ayam
7 cawan air
6 ulas bawang putih - cincang
1 inch halia - dihiris halus
2 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)

Cara - cara:
Goreng fettucine dalam minyak yang sedikit dan letak 5 sudu kicap pekat. Goreng sebentar biar rata. Angkat, letak dan bahagi-bahagikan dalam pinggan dan ketepikan. 
Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan. Masukkan kiub pati ayam dan tuangkan air. 
Masukkan ayam. Kemudian masukkan serbuk lada sulah dan minyak zaitun. Biarkan mendidih, masukkan garam. 
Pecahkan telor dan biarkan masak dengan api perlahan..Jangan dikacau, biar telor masak. 
Masukkan sayuran dan bancuhan tepung jagung. Kacau perlahan. Tuang ke atas fettucine tadi.

No comments:

Post a Comment