Sunday, May 13, 2012

Udang Masak Merah

Selain ikan sebelah, beli gak udang ni. Memang geram nengok sebab udangnya segar bugar. Plan nak masak dengan petai, tapi tercari-cari petai kat tesco ni takde plak. Hmmm..masak merah jer la jadinya.

Bahan - bahan :
1 cawan air
5 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 labu bawang besar - kisar
2 sudu makan cili giling
1/2 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
 
Cara - cara :
Rebus udang bersama air dan garam sehingga separuh masak.
Ketepikan udang bersama air rebusannya. (Cara ini menjadikan isi udang lembut dimakan dan hidangan kurang berminyak).
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar.
Masukkan cili giling dan kacau hingga garing.
Masukkan udang dan air rebusannya. Biarkan agak kering kemudian masukkan air asam jawa.
Perasakan garam dan gula secukup rasa.
Angkat apabila mendapat kekeringan yang dikehendaki. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment