Saturday, May 5, 2012

Ikan Selar Sambal Kantan

Pagi tadi gi NSK..tengok ikan selar besar-besar segar bugar.  Mama masak lain skit untuk lunch hari ni. Ikan selar ni mama masak sambal kantan. Sedap dan yang pasti akan direpeat lagi.

Resepinya mama ambil dari Dapur Home Sweet Home. Tapi kak Ummi gunakan ikan tenggiri. So mama tukar ke ikan selar plus mama kurangkan kadar kepedasannya sebab kami ni jenis makan tak pedas.

Bahan - bahan :
3 keping ikan tenggiri - mama guna sekor ikan selar
6 tangkai cili merah - letak 3 tangkai jer
4 biji cili padi - tak letak
1 cm belacan yang dibakar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 bij buah keras
1/2 sudu teh garam/secukup rasa
1/2 sudu teh gula pasir/secukup rasa
1 kuntum bunga kantan (hiris)

Cara - cara :
Ikan dibersihkan dan dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng agak garing. Angkat dan letakkan dalam pinggan yg sesuai.

Kemudian panaskan sedikit minyak dan goreng cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih (x perlu hiris) dan buah keras sehingga masak. Angkat dan toskan minyaknya. (*kalau xnak goreng dulu pun boleh...kisar dulu semua bahan kecuali bunga kantan, garam dan gula, tumiskan hingga naik minyak, masukkan garam dan gula secukup rasa, tutup api dan gaulkan dengan bunga kantan. Tp lebih sedap digoreng dulu, rasa dan aromanya lebih umphh! )
 
Kisar bahan goreng tadi bersama garam dan gula pasir hingga halus.
 
Tuangkan ke dalam bekas, masukkan bunga kantan dan gaul rata. Hidangkan dengan ikan goreng tadi.

No comments:

Post a Comment