Tuesday, May 1, 2012

Sambal Bilis Kicap

Sup yang mama masak tadi adalah sangat tidak pedas..memang tak pedas langsung sebab cililess...coz buat untuk Rayyans makan sekali. Jadi mama buatkan sambal bilis kicap ni..adalah skit pedas-pedas. Masakan ni mama belajar dari housemate mama kat UTM dulu. Kawan mama tu, Suhana memang pandai masak. Especially masakan jawa coz dia memang orang jawa asli batu pahat. 

Salah satu masakan yang dia bawa ke JB adalah sambal bilis kicap ni. Tapi version yang mama buat ni kurang pedas banding ngan Su buat. Kalau su masak memang berapi la coz dia pakai cili api. Tapi sebab mama tak makan pedas, mama guna cili merah jer. Ala-ala pedas manja-manja gitu.

Bahan - bahan :
2 genggam ikan bilis - basuh dan toskan
5 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 biji cili merah - potong serong
5 sudu kicap
Sedikit gula dan garam

Cara - cara :
Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
Tumis bawang putih, bawang merah dan cili hingga garing.
Masukkan kicap, sedikit air, gula dan garam. Biarkan mendidih seketika.
Masukkan ikan bilis tadi dan kacau rata. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment